Legende urbane – partea 2 (din 3)

Legenda nr. 6 Accesoriile si componentele necesare sunt disponibile numai in strainatate la un pret ridicat.

In momentul actual s-ar putea sa fie adevarat cel putin partial, unele componente cum ar fi tamplariile certificate sunt greu de gasit in tara, in schimb in momentul in care cererea pe piata locala va creste la o anumita cota, producatorii locali isi vor da seama ca merita efortul depus pentru dezvoltarea si certificarea produselor, acest fapt ducand in acelasi timp la produse de calitate superioara si suplimentarea locurilor de munca.

 

Legenda nr. 7 In termoizolatia groasa nu poti introduce nici macar un surub, termoizolatia reprezinta un loc ideal pentru rozatoare.

Rozatoarele constituie un pericol doar pana la o adancime de 50 cm, pericol care se poate elimina prin folosirea membranelor speciale.  Pentru fixarea diferitelor obiecte exista diverse solutii ca de exemplu dubluri spiralate cu care putem fixa obiecte cu greutati mai reduse ca corpurile de iluminat, sau cutiile postale, dar exista si solutii de prindere fara punti termice pentru obiecte de greutate mai mare.  Aceste solutii in schimb necesita detalii realizate in prealabil, si este foarte important ca acestea sa fie realizate de specialisti cu calificare si experienta.

Legenda nr. 8 Casele pasive sunt prea complicate si High-Tech ca un utilizator oarecare sa se descurce, gestiunea fiind prea complicata, ca tinta de eficienta propusa sa fie atinsa.

Din contra, casele pasive sunt foarte prietenoase cu utilizatorul, in cazul nostru locatarul, si pot fi gestionate foarte usor. Nu necesita implementarea sistemelor de instalatii foarte complicate. Sistemul de ventilare cu recuperarea caldurii (Heat Recovery Ventilation) este mult mai usor de folosit ca un televizor. Singura datorie a utilizatorului este schimbarea periodica a filtrelor, ce se poate compara cu schimbarea sacului dintr-un  aspirator.

Legenda nr. 9 Tuburile sistemului de ventilare constituie un loc propice pentru dezvoltarea bacteriilor, sistemul este zgomotos si face curent.

Din contra: sistemele de ventilare cu recuperarea caldurii  sunt total diferite de sistemele de climatizare conventionale. In aceste sisteme de ventilare folosite in casele pasive aerul proaspat nu se combina cu aerul viciat. In primul pas aerul proaspat trece printr-un filtru de praf si polen imediat dupa ce a intrat in casa. Sistemele de ventilare sunt silentioase si in fiecare caz tubulatura este si ea echipata cu reductoare de zgomot. Volumul de aer este introdus in camere numai in cantitatea necesara, la o viteza si  o presiune redusa, suflul putand fi identificat doar pana la o distanta de 1.5-2 m  de la anemostate amplasate in spatiile de locuit in zone in care sa nu deranjeze locatarii. Acestea se pot verifica cel mai usor intr-o casa pasiva functionala, de exemplu in cadrul zilelor portilor deschise eveniment organizat anual de Institultul de Case Pasive din Darmstadt in toata Europa in colaborare cu organizatiile locale, anul acesta in perioada de 9-11 noiembrie.

Legenda nr. 10 In cazul panelor de curent sau a defectarii ventilatoarelor exista riscul sufocarii.

Din contra: Aceste sisteme de ventilare sunt realizate pentru o lunga durata de viata si cu technologii relativ simple astfel in cazul defectarii sunt usor de reparat. Pentru a mentine nivelul de CO2 la cote reduse (1000-1200 ppm) in  cazul defactarii sistemului de ventilare ne putem baza si pe optiunea ventilarii prin ferestre . In lipsa incalzirii prin aerul ventilat putem folosi si surse conventionale de caldura cum ar fi cuptorul sau plita de aragaz fie ea alimentata de pe retea sau din butelie. Cei mai sceptici sau cei carora le place ambianta focului pot propune de la inceput si un semineu pe lemne, dar numai cele cu sursa exterioara de aer  fiind propice pentru a nu influenta etanseitatea cladirii . Panele de curent fiind destul de rare in zilele noastre, pericolul cauzat de acestea  este destul de improbabil.

Legenda nr. 11 Casele pasive sunt urate si patratoase.

Casele pasive se pot realiza in orice stil arhitectural dorit pentru ca criteriile nu sunt stabilite pe forma ci pe eficienta acestora.  In vederea atingerii eficientei stabilite (consum mediu anual de 15 kWh/mp) diverse stiluri si orientari necesita solutii si investitii diferite. Avand in vedere aceste cerinte, in majoritatea cazurilor casele pasive sunt realizate intr-o forma cat mai compacta, cu suprafete vitrate mari si orientare spre sud – bineinteles gasim si exceptii. In general cladirile realizate dupa standardele caselor pasive nu pot fi identificate doar dupa forma lor, de acest fapt ne putem convinge usor consultand baza de date a institultului de case pasive unde gasim cladiri realizate in toate stilurile arhitecturale existente de la cele minimaliste pana la cele traditionale.

Traducere si adaptare: Arh. Ede Abos



Leave a Reply