Legende urbane – partea 1 (din 3)

Dupa cum am mai amintit si in articolele precedente, in ciuda faptului ca standardul caselor pasive exista de mai bine de 20 de ani, este bazat pe fizica constructiilor si demonstrat si in practica  prin mai mult de 42 000 de cladiri, casele pasive sunt inca invaluite in mituri si legende urbane.  Dintre  aceste legende va voi prezenta  cateva, culese de D-na ing. Enikő Sariri-Baffia colaborator stiintific la Institutul de Case Pasive din Darmstadt Germania, certificator de case pasive.

 

Legenda nr. 1 Deschiderea ferestrelor este interzisa – care va produce in timp senzatii de claustrofobie.

Din contra: Deschiderea ferestrelor este chiar benefica in special in perioada verii cand in timpul noptilor racoroase putem sa aerisim cladirea fara a folosi sistemul de ventilare reducand si in acest fel consumul energetic al cladirii. In perioada iernii in schimb ventilarea prin fereastra nu mai este recomandata si ar fi ineficienta din punct de vedere energetic, dat fiind faptul ca aerul proaspat este furnizat non-stop de sistemul de ventilare cu recuperarea caldurii oferindu-ne atat schimbul de aer necesar cat si eficienta prin recuperarea caldurii, iar deschiderea geamurilor in aceasta perioada ar insemna caldura si bani aruncati pe fereastra.

Legenda nr. 2 Investitiile suplimentare sunt exagerat de mari si nu pot fi recuperate.

Din contra: in cazul in care folosim solutii inteligente realizate de specialisti (priect de arhitectura si de instalatii detaliate), investitiile suplimentare sunt scazute, demonstrate si de investitiile deja realizate intr-un numar destul de mare in special in Europa  (42 000 de cladiri) dar si pe alte continente  Despre acest aspect al rentabilitatii gasiti mai multe detalii in articolul nostru “Rentabilitatea caselor pasive”

Legenda nr. 3 In momentul in care mi se face frig n-am posibilitatea de a mari temperatura.

Din contra: Toate casele pasive dispun de o sursa de caldura, chiar daca acestea sunt mult mai reduse decat intr-o cladire conventionala. In regiunile temperate  ale Europei nu ne putem baza in totalitate pe aportul solar, care nu nu ne poate asigura temperatura necesara pentru un climat interior confortabil. (Dar se poate intampla ca in ciuda temperaturii exterioare reduse, temperatura interioara sa scada numai 0.5 grade C fara nici o incalzire). Ce-i sigur ca intr-o casa pasiva nu vom ingheta, pentru ca temperatura nu va cobora niciodata sub 0°C.

Legenda nr. 4 Producerea termoizolatiei groase si a altor elemente specifice consuma mult mai multa energie decat va  economisi  vreodata.

Din contra: Toate elementele folosite in cazul caselor pasive (in special cele lipsite de elemente mecanice) sunt de o lunga durata de viata, perioada  in care vor economisi multiplul energiei incorporate (prin materialul de baza, productie, transport). Pe partea exterioara structura cladirii este protejata de capriciile vremii de un strat gros de termoizolatie, iar pe partea interioara etanseitatea spotita (0.6 schimburi /h) protejeaza si ea structura,  prelungindu-i viata si astfel cladirea devenind mai durabila decat una conventionala.

Legenda nr. 5  Investitiile suplimentare sunt asa de mari incat in cazul vanzarii cladirii, acestea nu se pot recupera pe piata imobiliara.

Chiar daca suntem in intarziere din acest punct de vedere (si nu numai) fata de alte state europene, in timp se va ajunge si la noi in situatia in care imobilele construite ieftin (si vandute scump) nu vor mai fi in voga si oamenii o sa caute cele eficiente energetic.

Traducere si adaptare: Arh. Ede Abos



Leave a Reply

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).