- 06/13/2012
- Posted by: Phar
- Category: Despre cladirile pasive
Oricum le-am numi case pasive sau cu consum apropiat de 0 (near zero energy) istoria lor a inceput candva in anii 80, cand in tarile scandinave sustenabilitatea a inceput sa castige teren si au inceput sa apara cercetarile conduse de universitatile din zona legate de optimizarea cladirilor, care prin izolare eficienta a peretilor exteriori, ferestre si usi eficiente termic, etanseitate, reducerea puntilor termice, orientare si ventilare cu recuperarea caldurii ar putea sa functioneze fara instalatiile de incalzire conventionale (cum ar fi corpurile de incalzire si sau incalzirea prin pardoseala, pereti sau plinta).Insa aceste principii au fost integrate intr-un sistem unitar de criterii numai la inceputul anilor 90 in Germania de echipa condusa de D-ul Wolfgang Feist, fondatorul si directorul Institutului de Case Pasive din Darmstadt cu sprijinul ministerului local, care mai tarziu impreuna au pornit si proiectul CEPHEUS in 5 tari europene, rezultand 250 de apartamente construite conform standardelor caselor pasive avand ca principal obiectiv demonstrarea fezabilitatii tehnice si economice a sistemului.
Conform cercetarilor Agentiei Internationale de Energie din decembrie 2009, suntem numai la inceputul dezastrului si in acelasi timp la marginea prapastiei avand in vedere faptul ca in tarile in curs de dezvoltare cum ar fi China cu o populatie considerabila consumul de energie primara pe cap de locuitor se situaza la nivelul de 45 kWh/zi pe cand un locuitor din SUA consuma in jur de 246 kWh/ zi.
Chiar daca presupunem ca in Canada, SUA si tarile de vest al UE consumul de energie primara si-a atins valorile maxime sau a inceput sa scada datorita investitiilor in domeniul protectiei mediului, in tarile in curs de dezvoltare va aparea o ascensiune accelerata fapt ce se poate observa deja in cazul Chinei unde poluarea aerului in centrele industriale a ajuns la cote alarmante.
Prin respectarea criteriilor stabilite de Institutul de Case Pasive din Darmstadt pentru casele pasive ajungem la rezultate demne de invidiat, fata de o cladire noua care are un consum anual de pana la 120-150 kWh/m2a o casa pasiva se incadreaza sub valoarea maxima de 15 kWh/m2a coborand astfel consumul de energie la zecimea necesarului dintr-o cladire obisnuita fapt care inseamna o influenta redusa asupra mediului si cheltuieli reduse pentru locatar un criteriu demn de luat in considerare in conditiile economice actuale.
Totusi chiar si in cunostinta de cauza ne-am putea intreba de ce nu alegem un alt concept existent de cladire ecologica – intrebarea este fondata iar raspunsul este certitudinea pe care-l ofera conceptul de case pasive. Sunt multe tipuri de cladiri si concepte ecologice care par sa fie “verzi” dar care s-ar putea dovedi niste capcane de energie. Am putea sa propunem clientilor o seama de elemente eficiente din punct de vedere termic dar in cele mai multe cazuri intrebarea pe care-l primim ca si raspuns ar fi: cat o sa-mi scada factura daca fac aceasta investitie? – incertitudinea afisata in aceste cazuri l-ar speria imediat pe client care ar renunta la investitia suplimentara. In cazul cladirilor pasive aceasta incertitudine a fost inlaturata prin aplicatia PHPP (Passive House Planning Packige), prin care putem evalua inca din stadiul de proiect beneficiile aduse de un element, material sau altul. Putem prezenta clientului prin calculele facute in PHPP, ca in cazul in care el face aceasta investitie va avea acest rezultat concret, nu increderea oarba o sa-l faca sa se decida ci mai degraba rezultatele afisate.