Güssing, oraşul sustenabilitatii

Güssing este un oras austriac in  sudul Burgenlandului, care este renumit atat prin cetatea medievala, cit si prin faptul ca reprezinta unul din cele mai ecologice  orase din Europa: partea mare a necesarului energetic al orasului este acoperit din surse de energie regenerabila.

Güssing este un model extraordinar atat pentru Europa de Est cat si pentru restul  Europei, in ceea ce priveste dezvoltarea unei regiuni sau a unui oras nedezvoltat cu ajutorul eficientei energetice si  a folosirii surselor de energie regenerabila.La inceputul anilor 1990 localitatea era un oras fara industrie, cu o rata mare de migratie si de somaj, fara infrastructura, si cu agricultura nedezvoltata, un oras care se alfa in partea de est al Austriei, int cea mai Inapoiata regiune. In acest oras cu 3798 de locuitori astazi se afla mai mult de 50 de firme, cu 1100 de locuri de munca, cu un centru de certetare porpriu, orasul produce 99% din necesarul de energie de incalzire (pentru casnici si industrie), 150% din necesarul energiei electrice (pentru casnici si industiie), si vinde surplusul de energie in valoare de 13 milioane de Euro/an, in timp ce a redus emisiuniile CO2 cu 93% (2450 t/an)

Cum a reusit sa realizeze aceasta dezvoltare incredibila un oras asa de sarac si de nedezvoltat? Pe pagina  oficiala a orasului dezvoltarea este definita cu urmatoarele: “Aceasta dezvoltare a inceput cu luarea unor masuri legate de eficientia energetica la inceputul anilor 1990 si cu construirea unui punct termic bazat pe biomasa. Strategia era urmatoare: folosirea surselor de energie locala, reducerea dependentei de resursele energetice fosile, si  cresterea valorii adaugate regionale. Dezvoltarea orasului este bazata pe gandirea strategica, eficienta energetica si materiale prime locale.

Güssing si-a trecut cu atentie In revista resursele naturale si si-a bazat energia regenerabila pe bogatul stoc local de lemn si produse agricole. A preluat conducerea In cercetare si dezvoltare prin fundarea Centrului european de energie (EEE) In 1996. EEE are acum o reputatie internationala pentru excelenta in domeniu. Centrul coordoneaza toate activitatile legate de energie din regiunea Güssing si organizeaza toate conferintele si instruirea In domeniul energiei regenerabile, precum si vizite In regiunile din Imprejurimi, care consta din 11 municipalitati, prin intermediul EcoEnergy Land.

Modelul Güssing este o retea de centrale electrice decentralizate, ce se bazeaza pe biomasa. Impreuna, ele genereaza electricitate pentru oras si Incalzesc locuinte si cladir ipublice. Dependenta totala de materia prima locala, asigura un Inalt nivel de valoare adaugata producatorilor locali, precum si o gestionare forestiera durabila.

In general, aceasta retea de centrale are o capacitate de 24 de megawati termali si 4 megawati de electricitate, furnizând cca 50 000 MWh de electricitate pe an.

Pentru informatii suplimentare despre orasul Gussing si despre activitatile realizate va puteti informa pe urmatoarele pagini de web:

http://www.guessing.co.at/

http://www.guessingrenewable.com/index.php5?lang=en

 Leave a Reply