- 07/11/2014
- Posted by: Phar
- Category: Stiri
Asociatia noastra a participat la Conferinţa Internaţională de Construcţii, editia XVIII., organizata de Societatea Maghiară Tehnico-Ştiinţifică din Transilvania, in localitatea Sumuleu Ciuc in perioada 12-14 iunie 2014.
In cadrul conferintei, arhitectul Ede Abos a tinut o prezentare cu titlul „Eficienta energetica in arhitectura sustenabila”. In prezentarea sa a atras atentia tuturor participantilor asupra directivei UE 31/2010 conform careia incepand cu 1 ianuarie 2019 toate cladirile publice nou construite si incepand cu 1 ianuarie 2021 toate cladirile private nou construite trebuie sa fie cladiri cu consum de energie apropiat de zero (nZEB). Intrebarea este daca specialistii si invatamantul superior sunt pregatiti de noile provocari impuse de directiva? Avem numai 6 ani pana la termenul limita, dar in ciuda acestui fapt nici in cursurile universitare, nici in programul cursurilor de formare profesionala nu regasim nici o informatie referitoare la cladirile cu consum de energie apropiat de zero. Pe langa acest fapt conform raportului comisiei UE privind progresele înregistrate de statele membre cu privire la clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero, Romania face parte si din grupul statelor membre care in momentul actual din 2010, in mod oficial n-a reusit sa stabileasca nici un fel de strategie privind aplicarea directivei pe plan national.
Ce inseamna cladirea cu consum de energie apropiat de zero? Statele membre trebuie sa elaboreze planuri nationale care cuprind intre altele: aplicarea practică detaliată de către statul membru a definiției clădirilor al căror consum de energie este aproape egal cu zero, care să reflecte condițiile naționale, regionale sau locale ale acestuia și care să cuprindă un indicator numeric al consumului de energie primară, exprimat în kWh/m2 pe an. Factorii de energie primară utilizați pentru stabilirea consumului de energie primară se pot baza pe valorile medii anuale naționale sau regionale și pot ține seama de standardele europene relevante;
Dupa parerea asociatiei nostre, o cladire cu un consum de energie apropiat de zero trebiue sa respecte criteriile impuse de standardul caselor pasive si completata cu surse de energie regenerabila. In cadrul Conferentiei Internationale a Caselor Pasiva din Aachen, editia XVIII., Dr. Wolfgang Feist a anuntat doua noi categorii de casa pasiva:
- Categoria “Casa Pasiva Plus”, care corespunda cerintelor caselor pasive si are surse de energie regenerabila, care sa indeplineasca cerintele cladirilor cu consum de energie apropiat de zero, conform directivei eurpene UE 31/2010 si UE 27/2012, si
- Categoria “Casa Pasiva Premium”, care corespunde cerintelor caselor pasive pe langa care are si surse de energie regenerabila, care produc un surplus de energie fata de cea necesara functionarii cladirii.