- 04/28/2016
- Posted by: Phar
- Category: Stiri
Aniversarea a 25 de ani de la constructia primei case pasive din Darmstadt-Kranichstein a fost celebrata in cadrul celui mai important eveniment al anului, pentru cei pasionati si implicati in realizarea de cladiri pasive, International Passive House Conference, eveniment ce a avut loc intre 22-23 aprilie a.c. la Darmstadt, Germania.
Dupa 25 de ani functionare, aceasta cladire functioneaza la fel de bine ca la inceput, din datele monitorizate de-a lungul timpului reiesind faptul ca aceasta are un consum de energie pentru incalzire de sub 9 kWh/mp,an, o calitate a aerului foarte ridicata, temperaturi interioare constante, intr-un cuvant un confort ridicat pentru locuitorii sai. “ Componentele pasive ale cladirii s-au dovedit a fi indestructibile”, a spus dr.Wolfgang Feist, promotorul Standardului Passive House si initiatorul acestei prime constructii pasive.
Toate prezentarile de proiecte care au avut loc in cele doua zile de conferinta au demonstrat, prin cei peste 100 de speakeri, inca si inca o data, faptul ca, indiferent de zona climatica si de pozitionarea pe glob a cladirilor pasive, aceastea se pot adapta oricarui climat. Totul sta in proiectarea corecta, ce respecta criteriile impuse de Standardul Passive House, in strategiile pasive correct alese pentru incalzire /racire si bilantul energetic prin intermediul programului PHPP-Passive House Planning Package.
Solutiile prezentate pentru cladiri de birouri, scoli, gradinite, camine pentru batrani, locuinte colective si individuale, din nordul Canadei pana in Grecia, din Finlanda pana in China, corespund toate criteriilor exigente specifice cladirilor pasive, cladiri cu un consum de energie extrem de redus, cu o calitate ridicata a aerului interior, cu temperaturi interioare constante.
Darmstadt a fost pentru 2 zile, KM 0 al materialelor de constructie si al echipamentelor specifice cladirilor cu eficienta energetica extrem de ridicata. Targul de materiale de constructii si echipamente, a adapostit, componenetele cu performanta energetica cea mai ridicata din lume la ora actuala, dar si cu un grad de inovare foarte inalt, o adevarata sursa de inspiratie pentru arhitecti si ingineri, pentru proiectarea/realizarea de cladiri cu eficienta energetica ridicata dar si cu un grad superior de calitate a constructiei.
A fost imbucurator faptul ca au participat un numar mare de romani in acest an la Conferinta din Darmstadt, de specialitati diferite: arhitecti, ingineri, cercetatori stiintifici, din toate partile tarii si cu totii pasionati si implicati activ la noi in tara in implementarea acestui Standard, venind in anticiparea cladirilor aproape zero energie, tip de cladiri care vor fi obligatorii in intreaga Uniune Europeana, incepand cu 2020.
Interesul evident tot mai mare, pentru cladirile pasive, si in Romania, atat din partea specialistilor cat si cererea pentru astfel de cladiri in crestere, ce vine o data cu constientizarea necesitatii locuirii in cladiri cu consum minim de energie si cu o calitate ridicata a aerului interior, ma face sa spun ca, a inceput si la noi, Passive House Revolution!
arh. Norana Petre